Jijzelf

Boks therapie

28 november 2021
Bokstherapie Breda

Tijdens de bokstherapie combineren we kennis uit evidence based benaderingen, met complementaire methodieken. Denk aan de reguliere methodiek EMDR, en complementaire interventies zoals het visualiseren en re-scripten uit de hypnotherapie, of het werken met  innerlijke delen, vanuit het traumawerk van Janina Fisher.

Omdat deze vorm nog niet breed onderzocht is op de effecten, blijft het voor nu een experimentele vorm. Maar wel een vorm waar ik goede werkervaringen mee heb.

Boksen zet ik vooral in bij:
– Verwerking van nare ervaringen
– Woede
– Angst
– Verlies en rouw

Nare ervaringen:
Voor mensen die blijvend last houden van ervaringen zoals een levensbedreigend ongeluk, een overval, indringende pesterijen, of bv vormen van misbruik. Je kunt merken dat je, zelfs op de dag van vandaag, schrikachtig bent of bepaalde situaties blijft vermijden. Ook kan het zijn dat de nare beelden van indertijd zich blijven opdringen, bijvoorbeeld in flashbacks of in nachtmerries. Zo kun je ook fysieke klachten hebben. Er zijn ook mensen zijn die juist afgesneden zijn van hun gevoel, geblokkeerd. Dan voel je jezelf eerder vlak of down.

Boksen maakt dat je niet alleen direct kunt ontladen, het houdt je lijf ook in beweging als het eigenlijk door de schrik van de heftige gebeurtenis destijds, weer in angst of verlamming wil gaan. Waar je toen misschien controleverlies en / of machteloosheid hebt ervaren, kom je door deze vorm van therapie sneller in je kracht waardoor je meer grip voelt. Zo ontstaan er handelingsalternatieven.

Woede:
Boksen zet ik ook graag in als je  woede ervaart, en misschien ook wraakgevoelens hebt. Woede hardop delen, kan schuld of schaamtegevoelens losmaken. Als je niet mag uiten, waar laat je die woede dan? Cognitieve emotieregulatie, door middel van alleen praten, levert vaak onvoldoende op voor het lijf.  Omdat in je lijf adrenaline rondgaat, maar ook gevoelens van  machteloosheid of hopeloosheid. Boksen is dan een veilige manier om je lijf te doen ontladen. Door het (woede-wrok-wraak) EMDR protocol komen vanzelf nieuwe gedachtes en gevoelens op die weer handelingsperspectief geven. Cliënten geven na afloop aan zich meer ontspannen te voelen.

Angst:
Boksen kan ook heel goed werken bij gevoelens van angst. Doordat we het protocol van EMDR inzetten, zorgen we dat de emotionele lading kan zakken.  Juist de combinatie van werken met exposure (denken aan hetgeen je angstig maakt) en het boksen, werkt goed omdat je door het stoten en kicken, de kracht in je lijf voelt. Je kunt dan ervaren dat je sterker bent dan je angst. Dat je weerstand kunt bieden, er tegenop kunt boksen, dat je het aankunt.

Verlies en rouw:
Tijdens het boksen kun je intens verdriet voelen door het verlies dat je hebt meegemaakt. Omdat je lijf zich tijdens het boksen fysiek mag en kan uiten, zakken de meest heftige gevoelens redelijk snel.  Door het boksen hoef je niet weg van je verdriet, maar kun je er veilig naartoe. Naast de kracht van het boksen, werken we ook op een zachte manier. Zodat je tevens troost en geborgenheid zult ervaren.

Reacties:
“De combinatie van boksen en praten, zorgt ervoor dat er veel los komt. Dat had ik niet verwacht, maar de tranen komen makkelijk”.
“Ik kan het letterlijk van mij af slaan. Ik heb me daarna heel ontspannen gevoeld”.
“Ik voel opluchting en verlichting. Dat had eerdere traumatherapie, op dat gebied niet, gebracht. Nu voel ik het lijfelijk. Ik heb daarna weer goed geslapen”.
“Tijdens het boksen kreeg ik andere ideeën over mijzelf. Ik ben veel sterker dan gedacht. Het geeft mij meer ideeën over mijn invloedsmogelijkheden”.

Wij boksen met een deskundige bokstrainer (vrouw) in een individuele setting, binnen in een studio, in Breda. Ik begeleid je door het proces, zij leert je de techniek en draagt zorg voor je lijf. Boksen vindt altijd plaats op vrijdagochtend.
Je gaat een proces in, dat betekent dat je vaak een reeks volgt van bijvoorbeeld 4 sessies. Kosten: 125,- per sessie. Lees hier meer info over mogelijke vergoedingen.

 

Carla van Loon

Integratief therapeut

Een fijne oefening in de week na het boksen: Laat los.  Of via Spotify, Podcast Ontkoppeld: balans voor je lijf. 

You Might Also Like