Jijzelf

Hypnotherapie; erkende therapievorm

12 januari 2018
Coaching en therapie Breda

Hypnose is aan een imagoverandering onderhevig: neurobiologen zijn steeds sterker overtuigd van de effecten van hypnotherapie. Zorgverzekeraars vergoeden veelal (een deel) van de kosten vanuit de alternatieve / complementaire zorg en zeggen hierover: “Hypnotherapie is helemaal erkend als evidence based therapie en wordt ook door de reguliere zorg steeds meer omarmt en ingezet”.

Wat is hypnotherapie:
Hypnotherapie is een behandelmethode, maar kan ook een op zichzelf staande sessie zijn tijdens een traject. Bij hypno ga je in trance. Dat betekent dat je heel gefocust in een ervaring kunt gaan en meer verbinding maakt met je onderbewuste. Je sluit je ogen en maakt gebruik van je zintuigen, en voelt wat je lijfelijk ervaart, in plaats van alleen de focus op je gedachtes.

“Ons onbewuste stuurt (met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens aan”, zegt wetenschapper Ap Dijksterhuis. Ruimte maken voor datgene dat in jouw onderbewuste speelt, levert nieuwe inzichten op.

Als je in trance bent, ben je jouw bewustzijn niet verloren. Je houdt de regie. Je kunt gewoon praten en op elk moment de trance onderbreken als je dat wilt.

De hypnosessies hebben een diepgaande werking. Ook na afloop van de sessies werkt het door in het onderbewuste waardoor er, soms maanden later, nog kwartjes vallen, en groei plaatsvindt.

Hieronder leg ik kort drie verschillende methodes uit:

1). Regressietherapie:

Als in regressie gaat, ga je terug in de tijd. Terug naar een moment in je leven waarin een heftig gevoel, sterke opvatting of een lichaamsgevoel is ontstaan. Dat kunnen traumatische ervaringen zijn, maar dat hoeft niet. Regressie kan ook helpend zijn wanneer je een angst hebt, een belemmerende overtuiging of een pijn in je lijf die je niet thuis kunt brengen.

Regressietherapie heeft als doel:

– Inzicht geven in je huidige patroon
– Begrijpen waar het vandaan komt
– Emotionele ontlading / jezelf vrij kunnen uiten
– Loslaten waardoor transformatie kan ontstaan
– Anders omgaan met situaties

2). Werken met delen

Jij bestaat uit verschillende delen. Een deel in jou kan denken en voelen; “ik mag zijn wie ik ben”, terwijl een ander deel in jou voelt: “ik doe het niet goed genoeg”. Zo vinden er dagelijks verschillende dialogen in je hoofd plaats. Als dat dilemma’s zijn waar je niet uitkomt, kost dat enorm veel energie. Dan is het prettig om meer zicht te krijgen in die stemmetjes (delen in jou) die zo tegenstrijdig kunnen zijn.

Werken met delen heeft als doel:

  • Inzicht in de tegenstrijdige gedachtes, gevoelens in jou
  • Eventueel begrijpen waar het vandaan komt
  • Inzicht in wat een deel wil bereiken voor jou, waardoor je jezelf beter begrijpt
  • Anders omgaan met de situatie
  • Jezelf sterker voelen en meer zelfacceptatie

3). Helende symboolreis

Soms knelt er iets, zit iets dwars, voel je een blokkade, zonder dat je exact weet wat er speelt. Je voelt je naar, somber, beperkt of onzeker, maar de aanleiding is niet helder voor je. Dan kan een helende symboolreis heel effectief zijn omdat je werkt met de beelden uit je onderbewuste. Deze reis wordt vaak als intens en indrukwekkend ervaren. Een diepe holistische werking. De ervaring leert, dat zelfs echte denkers, zich makkelijk over kunnen geven aan deze methode. En dat juist voor hen deze ervaring heel helend is.

Doel helende symbool reis:

– Jouw blokkade kunnen ervaren
– Doorvoelen van de blokkade
– Ervaren wat je nodig hebt en dat kunnen doen
– Doorvoelen van dat positieve gevoel
– Helen vanuit het onderbewuste

Man in therapie: “Het brengt mij tot inzichten over mijn denken, handelen en blokkades en Carla doet dit zonder oordeel zodat ik patronen kan doorbreken zonder zelfverwijt of spijt maar met compassie voor mijzelf. Ze leert mij weer zelf keuzes te maken die bij mij passen en leert mij op mijn eigen kompas te vertrouwen”.

Wil je meer info, mail dan even. Voor collega’s die meer willen lezen over hypnotherapie raad ik deze boeken aan:

  • Trauma en trance, effectieve hypnotherapeutische technieken, G. Edelstien
  • Sociaal Panorama, Lucas Derks
  • Kern-transformatie, Connirae Andreas
  • Handboek hypnotherapie, Jos Olgers
  • De boeken van Peter Levine, Milton H. Erickson

Meer info: coaching en therapie

Meer info: kosten en vergoedingen via zorgverzekeraar

Carla van Loon
Integratief therapeut

You Might Also Like