Jijzelf

EMDR bij trauma en angst

31 januari 2018
EMDR Breda

De meeste mensen bij wie ik EMDR inzet, hebben het gevoel gevangen te zitten. Omdat ze overmand worden door gevoelens die ze rationeel gezien wel kunnen plaatsen, maar op emotioneel niveau blijven deze gevoelens op de deur bonken. Hoe moeilijk is het, als je in je hoofd wel begrijpt dat je niet (meer) bang hoeft te zijn, maar je dat wel bent? Of dat je weet dat je rustig zou mogen gaan slapen, en je toch weer waakzaam in je bed ligt. Het is belangrijk om te beseffen dat je daar niets aan kunt doen. Je stress systeem heeft het van je overgenomen, op een moment dat een ervaring te groots, heftig, of te onveilig was, om het in de totaliteit te kunnen ervaren. Je lichaam heeft je beschermd op een moment dat het nodig was en mag nu weer leren om te ontspannen.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een wetenschappelijk bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Wanneer sprake is van klachten die een relatie hebben met een eerdere heftige gebeurtenis of angstbeelden in de toekomst, kan gebruik worden gemaakt van EMDR.

Het is een therapievorm die gebruikt kan worden voor mensen die blijvend last houden van een ervaringen zoals een ongeluk, een overval, pesterijen, aanranding, of een verlieservaring. Je kunt merken dat je, zelfs op de dag van vandaag, schrikachtig bent of bepaalde situaties blijft vermijden. Ook kan het zijn dat de nare beelden van indertijd zich blijven opdringen, bijvoorbeeld in flashbacks of in nachtmerries. Zo kun je ook fysieke klachten hebben. En weet dat er ook mensen zijn die juist afgesneden zijn van hun gevoel, geblokkeerd, dan voel je jezelf vlak of down.

Hoe gaat een EMDR sessie in zijn werk?
De therapeut vraagt de gebeurtenis voor de geest te halen. Ondertussen zet ze een afleidend middel in. Ze laat clickjes horen, beweegt met haar vingers van links naar rechts of klopt ze op linker- en dan weer rechterknie. De afleidende stimuli brengen het verwerkingsproces op gang. De herinnering of angst verliest hierdoor zijn emotionele lading, waardoor het makkelijker wordt om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken, of de toekomstige angst aan te gaan in plaats van het te vermijden.

Ervaring van Jeroen van Grinsven:
“EMDR klonk voor mij abstract, eerlijk is eerlijk het heeft me enorm geholpen. Na 3 sessies kreeg ik weer de rust in mijn lichaam terug, zonder paniekgevoel en angst.

Mijn hulpvraag was ontstaan na het overlijden van mijn vader. De medische hulp verliep “niet vlekkeloos”, zonder empathie en erg kort door te bocht qua handelen met als gevolg dat ik het vertrouwen in de medische wereld was verloren. Maanden later kreeg ik zelf hyperventilatie aanvallen, had het vertrouwen in mijn eigen lichaam blijkbaar ook een stukje verloren. Dit resulteerde in angst, wat een vliegwiel bleek te zijn voor vervolgaanvallen, wat ik zelf niet kon doorbreken.

EMDR heeft me enorm geholpen. Ik heb in totaal 3 opvolgende behandeling gehad. Behandeling 1 riep veel emotie op, het gaf me al wat inzichten in mogelijke verbanden tussen de paniek/angstaanvallen en het overlijden van mijn vader. Het gaf me alleen zeker nog geen rust, leek even zelfs wat onstabieler aan te voelen. Sessie 2, versterkte dit even, zelfs lichamelijk had ik veel na effecten. Het zette letterlijk wat in beweging. Sessie 3 was echt doorslaggevend, alles viel op zijn plek, en had het ook gelijk een plekje kunnen geven. Mijn pijnlijke herinneringen triggerde mijn lichaam niet meer, het was puur een herinnering. Na afloop liep ik dankbaar en bevrijd de praktijk uit”.

Yvette vertelt:
“20 jaar  heb ik last van claustrofobische klachten. Liften, skigondels, ruimtes met veel mensen, vliegtuig… Maar ook naar vreemde toiletten durfden ik niet meer te gaan. Je kan er goed mee leven hoor. Ik was heel goed in alternatieven bedenken.  Maar goed uiteindelijk is het allemaal vluchtgedrag… Verschillende therapieën ben ik aan gegaan, maar helaas zonder resultaat. Emdr kwam op mijn pad.

Na de eerste EMDR sessie was ik er klaar voor om echt de lift in te gaan. Ik wist dat dit idd het beste zou werken. Maar eerlijk waar; doodeng! Binnen aangekomen in het ziekenhuis zie ik 3 van die vreselijke grote stalen liftdeuren. Wat vind ik dit eng!
Carla zet de koptelefoon op mijn hoofd en de piepjes gaan van start. Ik gaf aan wanneer ik de letterlijke eerste stap zou zetten om op de knop te drukken en erin te gaan, Carla zou me volgen.  Dit deed ik redelijk snel, want ik weet uit er ervaringen dat wachten tot uitstel kan leiden… En zo zijn we een hele tijd erin eruit en weer erin en weer eruit gegaan. Totdat mijn gevoel rustiger werd. En dat werd het ook echt…de lading ging er steeds vanaf.

Ik kan nu gewoon alleen in de lift! Een week later ben ik met mijn eigen man naar een ziekenhuis gegaan om even te laten zien aan hem dat ik het écht kan en doe! Ongelofelijk…ik doe het gewoon weer.”

Meer informatie
Meer info: wat is EMDR en wetenschappelijke onderbouwing

Meer info: kosten en vergoedingen via zorgverzekeraar

Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts. Wel zou je jouw huisarts kunnen informeren. Zeker als je de EMDR wilt volgen via de reguliere zorg. Dan heb je de verwijzing wel nodig. Bij mij is dat dus niet nodig.

Carla van Loon
Integratief therapeut

You Might Also Like