Jijzelf

Waarom rationeel praten niet helpt bij angst

7 maart 2015
EFT bij angst

In deze blog leg ik uit wat EFT voor je kan doen bij angst en paniek. EFT is een techniek die direct werkt op het stress systeem. Het heeft een kalmerende werking en leidt tot verwerking.

Laat ik beginnen met 2 voorbeelden uit mijn praktijk.
Anton heeft last van paniekaanvallen tijdens het auto rijden. Het is ontstaan doordat zijn vader een angststoornis had. Rationeel gezien weet hij dat hij prima kan rijden en nergens bang voor hoeft te zijn. Hij weet ook dat hij niemand zal aanrijden. Maar ‘iets’ in hem is bang, heel bang. En dat zorgt ervoor dat hij gaat terugrijden. Paranoia gaat zoeken of hij onderweg iemand heeft aangereden.

Babette heeft tijden dat het dagelijks nieuws als een bom inslaat. Opeens is ze bang dat de oorlog in haar straat komt. Maar ze is ook bang voor liften, drukke ruimtes en dat gevoel kent ze al heel lang. Ze weet dat het gekoppeld is aan de scheiding van haar ouders. Ondanks dat ze daar verder geen last meer van heeft, maakt ‘Iets’ haar van slag en dan voelt ze de angst door haar hele lijf. Alsof ze niet meer helder kan denken.

Alarm
Dat ‘iets’ is de amygdala in je emotionele brein (limbisch systeem). Een alarmknop in je hersenen die zorgt dat je kunt wegrennen als er acuut gevaar is. En soms staat die alarmknop te strak afgesteld in het hier en nu. Dan kun je enorm bang zijn, ook als dat nu, feitelijk, niet nodig is.

Hoe dat precies werkt in je brein, leg ik tijdens de sessies uit aan de hand van een tekening. In deze blog zal ik uitleggen waarom je eerdere pogingen om van je angst af te komen, waarschijnlijk niet zijn gelukt.

De professor in jou rationaliseert
Iedereen heeft in zijn / haar hoofd een professor die van alles vindt van je angst. Die professor kan tegen je zeggen: “Je weet toch dat je niet echt gevaar loopt, pak jezelf bij elkaar en ga gewoon door”. Of: “Kun je hier nou nog niet gewoon mee omgaan”. Of alles beredeneren of rationaliseren: “Hoe vaak is er nou een vliegtuig neergestort? Dan weet je toch dat je niet bang hoeft te zijn!”. Al die opmerkingen zijn helemaal waar. Je wordt er alleen niet minder angstig door.

De peuter in jou is gewoon bang
Jouw amygdala, (jouw alarmknop) kun je vergelijken met een peuter. In dit geval een peuter in paniek. En voel eens mee wat er met de peuter gebeurt als hij in paniek is en een professor maar kakelt: “ Stop hier nou gewoon mee!”.
De peuter zit volledig in zijn angst en hoort de woorden niet. Zijn lijf maakt adrenaline aan, zijn hart bonst, spieren verkrampen, adem houdt hij in en zijn hoofd kan niet meer helder denken. De boel blokkeert.

Waarom rationaliseren niet werkt bij een peuter
Voel eens mee hoe je een peuter kunt troosten en tot rust kunt brengen. Door er in jouw kritische woorden tegen te praten? Welnee!
Een peuter zou je een dikke knuffel geven, geruststellen. En terwijl je dat doet, volgen je handen waarschijnlijk met een oeroud natuurlijk handelen. Je gaat waarschijnlijk klopjes geven op zijn rug. En dat oeroude principe gebruiken we ook bij EFT. We gaan de boel niet oplossen met rationeel praten. Je gaat kloppen. In EFT termen: tappen.

Hoe werkt EFT
Terug naar jouw angst, in jouw eigen lijf. Het idee van EFT is dat voelt waar (en hoe) je de angst in je lichaam ervaart, terwijl je in gedachten weer terug gaat naar de laatste keer dat je die paniekaanval had (dus kort geleden). Op dat moment pas je de techniek toe. Je gaat tappen. Wanneer op bepaalde energiepunten wordt geklopt (acupunctuurpunten), en de ademhaling niet wordt vastgezet – zoals vaak het geval is bij angst en andere stressreacties – maar er rustig diep in en uit wordt geademd, kan een blokkade worden opgeheven.

De amygdala wordt gerustgesteld. Een directe kalmering van je stresssysteem. En er gebeurt nog iets. De heftige emotie van de amygdala (de peuter), wordt losgekoppeld van de situatie. Wat onterecht aan elkaar is vastgekoppeld, wordt weer losgekoppeld.

Het kalmeert, je verwerkt en in veel gevallen kun je ook echt af zijn van een bepaalde koppeling (met het ontstaan).

Het basisrecept waarmee gewerkt wordt is in feite een combinatie van al langer beproefde behandeltechnieken als NLP, Mindfulness, Bodyscan, Acupressuur en EMDR. Zelf gebruik ik tijdens de behandeling ook technieken uit het energetisch lichaamswerk.

Babette: “Je gaat je zere plek benoemen en dat in combinatie met de drukpunten. Het lost een strijd op in je hersenen. Want ik voelde echt reeele angst. Het voelt verhelderend, alles gaat stromen. Het is nu echt o.k.”

EFT kan goed werken bij angst, maar ook bij woede, bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen, of bij lichamelijke pijn met een emotionele oorsprong. Als integratief therapeut werk ik tijdens de sessies met verschillende technieken en stem ik altijd met jou af. Je kunt dus zelf, in het traject, bepalen of je EFT wil ondergaan. Het voordeel van deze techniek is dat je het zelf kunt aanleren en het thuis kunt toepassen. Dat maakt de werking extra intens.

Heb je vragen? Mail me even.Carla van Loon
integratief therapeut

Dankjewel Kim Riethoven voor de tekening van de beschermingslagen

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply