Jij en je gezin Jij en je partner Jijzelf

Als je uit elkaar wilt gaan en je hebt kinderen

16 juni 2017
Relatietherapie Breda scheiden

Als je voelt dat jullie relatie niet genoeg potentie heeft voor de toekomst, dan maakt dat uiteraard ontzettend veel emoties los. Door alle gevoelens is het op dat moment soms lastig om te kijken naar het belang van je kind.

Deze informatie geef ik je nu, zodat jij de kans hebt om dit te lezen op een moment dat jij daar de ruimte voor hebt. En, zodat jij er als ouder, kunt zijn voor jullie kind. Ook al ga je als partner door een moeilijke tijd.

Deel het waarom aan je partner
De eerste persoon in jullie gezin aan wie je uitlegt hoe jij je voelt en waarom je de relatie wilt stoppen, is je partner. Het is voor jouzelf en voor je partner van groot belang dat je uitlegt hoe het komt dat jullie liefdesrelatie onder druk staat. Die uitleg is nodig om keuzes te maken, om de periode van afscheid in te kunnen gaan, maar ook om de toekomst in te gaan zonder allerlei onbeantwoorde vragen.

Jullie kinderen betrek je op dit moment nog niet. Omdat je samen nog geen keuze hebt gemaakt, is het voor kinderen heel verwarrend en beangstigend als je boodschappen geeft over een mogelijk uit elkaar gaan van jullie als ouders. In mijn vorige blog gaf ik tips over het praten met je kind in de fase voorafgaand aan een besluit. Dit, omdat kinderen spanningen vaak goed aanvoelen en het goed voor ze is dat je met ze praat over hun gevoelens.

Als het besluit valt om uit elkaar te gaan
Zorg dat jullie kind kan wennen aan de boodschap die je gaat vertellen. Hou minimaal een week aan voordat er wijzigingen zijn in de woonsituatie (bv. wanneer één van jullie ergens anders gaat wonen). Dat is heel erg kort en het brengt meer rust als jullie kind iets langer kan wennen aan deze nieuwe situatie, maar soms is het beter voor de omgang dat jullie spoedig los van elkaar wonen.

  • Vertel het samen.
  • Kies een goed moment. Liever op een ochtend, dan net voor het slapen gaan. Liever op een dag waarop niets gepland staat, dan wanneer de voetbalwedstrijd wacht.
  • Leg het de kinderen tegelijkertijd uit, zodat niet 1 kind het eerder weet dan het andere kind.
  • Leg op jullie eigen manier uit, dat je verliefd was toen je kind werd geboren, dat je daarna ook wilde samen wonen, maar dat je nu niet meer die gevoelens voor elkaar hebt. Nu wil je liever los van elkaar wonen en op die manier goede ouders blijven.
  • Vermijd liever ‘dat je niet meer van elkaar houdt’, omdat het kinderen het idee kan geven dat jouw ‘houden van hen’ ook opeens over zou kunnen gaan.
  • Oudere kinderen kun je vertellen dat je elkaar niet meer goed begrijpt, andere interesses hebt gekregen en daardoor uit elkaar bent gegroeid. Hou de boodschap kort en kijk naar jouw eigen kind. Dan vind je vast woorden die passen bij jullie gezin.
  • Leg uit waar je kind gaat wonen en wanneer je kind de andere ouder ziet. Vertel wanneer er tussendoor contact is (zoals: “we bellen elkaar iedere avond om 18.30 uur”. Dit geeft houvast.
  • Vertel ze een aantal dingen die blijven zoals ze blijven (zoals: “Je blijft op dezelfde school, bij jouw vrienden.” of: “De hond gaat met jou mee als je bij mama of papa gaat wonen.”).
  • Kinderen kunnen, in jouw beleving, misschien vreemd reageren (bv door niet te reageren en een boterham te pakken, of door de beginnen over speelgoed dat ze opeens tot eigendom willen maken en niet delen met een zus). Dat zijn allemaal normale reacties op een hele ongewone en moeilijke situatie. Geef ze de ruimte om precies te reageren, zoals dat bij hen past op dat moment.

Leg uit hoe het komt dat je niet meer hetzelfde voor elkaar voelt
Als je geen reden geeft, gaan de meeste kinderen zelf een reden bedenken. En uit onderzoek weten we dat ze de redenen te vaak bij zichzelf zoeken: “mijn schuld” of “ik ben niet leuk genoeg”, of “ze kregen ruzie door mij”.
Overleg samen een simpele maar duidelijke uitleg, zonder dat daar verwijten in schuil gaan over de ander. Zorg dat die boodschap gaat over jou en je partner. Betrek daarin geen eventuele verliefdheid, maar hou het erbij hoe jullie niet meer hetzelfde voelen voor elkaar.

Vertel je kind dat het erover mag praten met anderen
Mocht je het lastig vinden om jullie besluit met de buitenwereld te delen, zorg dan in elk geval ervoor dat een aantal vertrouwelingen weet wat er speelt. De juf of meester, een lieve tante, of de ouders van het beste vriendje. Jullie kind kan zo ook bij anderen terecht met vragen of verdriet. Weet dat ze niet altijd alles met jullie zullen delen omdat ze je, in zekere zin, willen ontlasten. Zorg dat ze toch een vertrouwenspersoon hebben. Zo is er de steun voor je kind die je kind nodig heeft.

Kinderen verwerken in stukjes. Dat betekent dat ze in het begin wellicht geen vragen stellen, en later van geen ophouden weten. Of dat ze de ene keer erg boos zijn en de andere keer verdrietig. Tussendoor zullen de meeste kinderen lekker gaan spelen. Dat is hun verwerkingsruimte.

Boodschappen die je meer dan eens mag geven

  • Zeg in jouw eigen woorden, dat je kind nooit hoeft te kiezen tussen jou en je partner.
  • Laat je kind voelen dat de liefde voor een partner van vorm kan veranderen, maar dat je van je kinderen altijd blijft houden.
  • Leg uit dat je kind altijd bij een van jullie zal wonen en dat je beide van je kind blijft houden.
  • Vertel dat je je best doet om samen voor je kind te zorgen, tot dat het groot is.
  • Benoem dat je kind aan allebei vragen mag stellen en dat je eerlijk zult antwoorden. Zijn je kinderen klein, hou dan de antwoorden simpel. Je kunt ze altijd later in hun leven uitgebreider informatie geven, passend bij hun behoefte.

Kinderen geven zelf het advies:

  • Maak geen ruzie waar wij bij zijn.
  • Kijk de ander gewoon aan.
  • Zeg geen slechte dingen over elkaar, tegen ons (of tegen anderen), want we horen alles.
  • Laat ons geen kant kiezen.
  • Luister ook naar onze wensen.

Villapinedo is een website waarop je veel informatie kunt vinden. Het boek van Villa Pinedo geeft ook veel tips over kleine dingen die je kunt doen, zodra jullie al uit elkaar zijn, die voor kinderen groot verschil kunnen maken.

Alsjeuitelkaarwiltgaan is een website van Regio Hart van Brabant met veel praktische informatie.

Boeken:

Klokhuis TV geeft ook diverse afleveringen gemaakt over scheidingen.

Een aantal kindercoaches / gezinstherapeuten in Breda is gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen van ouders die relatieproblemen hebben en/of uit elkaar gaan. Zij kunnen perfect afstemmen op jou, je partner en vooral de leeftijd en het karakter van jullie kind. Ik geef graag hun gegevens.

 

Alle sterkte,

Carla van Loon
Integratief therapeut

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply