Jijzelf

Durf jij in de wereld van je dromen te kijken

7 maart 2017
Dromen Breda

Sinds ik de dag Dromen Duiden organiseer, weet ik ook wat voor taboe er ligt op het kijken naar je eigen dromen. Zodra ik erover begin, kruipen mensen nog net niet onder het tapijt. Alsof het gaat om schaamtevolle fantasieën. Maar een droom gaat gewoon over jouw alledaagse leven, met de dilemma’s die er spelen, je verlangens en je angsten. Maar dan in beeldtaal.

Ik weet als geen ander, dat die beelden je soms enorm kunnen verwarren omdat je droomt over een toilet dat overloopt, dat jij naakt bent of een ex die opeens op de proppen komt. Dat komt omdat je ze heel direct gaat interpreteren. Of nog erger: dat een ander ze voor jou gaat duiden. De beelden (veelal visueel, maar je kunt ook geluiden horen of iets voelen terwijl je het beet pakt) zijn symbolen. Zoals we in hulpverlening en coaching werken met de vraag achter de vraag. Ga je nu op zoek naar de beelden, achter de beelden.

Ellen ten Damme: Wat is dromen? 

In veel tradities ziet men dromen als wegwijzers en belangrijke wijsheden. In onze maatschappij en tijd zijn we vergeten hoe we dromen kunnen gebruiken om in het dagelijks leven keuzes te maken. Ze kunnen richtinggevend zijn in de route die we volgen in ons leven. Het is enorm boeiend en fascinerend als je leert om je dromen te volgen. Door met je dromen te werken, vergroot je het contact met je eigen wijsheid en je intuïtie. Wat nog niet zichtbaar is voor jezelf, kan nu aan het licht komen.

Ik vind het bijzonder dat veel mensen een NLP cursus volgen, een familieopstelling of naar een haptonoom gaan, maar de weg naar hun eigen dromen nog niet kennen. Behalve dat het inzicht geeft in wat je nog mag verwerken, wat je echt goed doet en dus zicht geeft op wat je te doen staat in het hier en nu, kun je ook thema’s gaan herkennen. Angsten of frustraties die diepgaande patronen in jou betreffen, je basisangst of zoals wij dat noemen; je basisthema. Omgekeerd kan het structureel volgen van je dromen ook zicht geven op je talenten en je missie: wat kom je brengen op aarde? Hoe geef jij betekenis?

Dromen duiden in Breda

Dromen duiden in Breda

Dromen begrijpen
Tijdens de dromendag, ga je gefaseerd, je droom uitpluizen. Steeds weer op een ander level, met verschillende methoden. De diverse technieken maken steeds iets anders in je los, waardoor je tot diepgang komt. Visualisaties, je tekening kunnen lezen, associëren, gevoelens exploreren en soms kies ik 1 droom uit om een opstelling te doen. Een systeemopstelling waarvan ik vermoed dat diegene zo tot transformatie komt, maar die ook dienend kan zijn voor de andere deelnemers.

Ik kan me ook nog herinneren hoe spannend ik het zelf vond om met mijn eigen droom te werken. Dat maakt dat we in een intiem groepje werken. Sommige mensen gaan liever voor een 1-op1 consult. Zeker als ze af willen van een terugkerende nachtmerrie, die we volgens de evidence based methode: Imaginatie en Rescriptingtherapie (IRT) behandelen.

Dromen duiden Breda

Om te zorgen dat je alvast een eerste stap kunt maken in je zelfonderzoek, deel ik hierbij wat tips voor je droomdagboek. Oja, slaap je met een wekkerradio? Zet ‘m dan op piepen. De muziek en het gepraat, doen je snel je dromen vergeten.

Dromendagboek:

Voordat je gaat slapen… Stel je vraag
– Kies een vraag die je nu bezig houdt Dit hoeft helemaal geen groots onderwerp te zijn.
– Formuleer de vraag in 1 zin die de kern weergeeft.
– Schrijf deze vraag op een leeg A4-tje en leg dit A4-tje naast je bed.
– Leg voorwerpen die je aan dit onderwerp doen denken in of naast je bed.
– Herhaal de vraag enkele minuten in je hoofd terwijl je in bed ligt.

Nadat je gedroomd hebt… Schrijf je op de rechter blz
– Als je wakker wordt, schrijf je steekwoorden op. Eerste wat bij je opkomt (zodat je dit zo verder kunt uitschrijven).
– Eerste gevoelens uit de droom noteer je, en je gevoel toen je wakker werd.
– Je schrijft je droom vervolgens uit in de tegenwoordige tijd.
– Schrijf de datum op van je droom.
– Geef de droom een titel.
– Schrijf achterin je droomdagboek een index zodat je jouw droom kunt terugvinden op thema.

Linker blz
– Schrijf nu de eerste associaties uit. Doet dit je denken aan iets uit je leven nu?
– Hier kun je interpreteren.

Betekenis
– Geeft de droom inzicht?
– Is er een terugkerend thema, beelden, gevoelens?
– Wat mag je onder ogen komen?
– Wat staat je te doen?

De beste spiegel… is die waar je in durft te kijken.

Carla van Loon,
integratief therapeut

Misschien vind je dit ook leuk

Geen Reacties

Schrijf een reactie