Jij en je gezin Jij en je partner

Wat als je lief het moeilijk heeft

7 maart 2015
Relatietherapie Breda

Mijn hart gaat uit naar jouw lief, vriend(in), of familielid, als je vertelt dat hij of zij niet gelukkig is op dit moment. Ik hoor in jouw stem hoe je meeleeft met de ander. Hoe betrokken je bent. Ik hoor hoe je vertelt dat je lief vastzit, niet meer vooruit komt, verdrietig is, angstig, destructief, of uiterst passief is.

Ik hoor dat je aan mij vraagt of de ander mij in therapie kan komen. En ik voel je teleurstelling als je mij hoort zeggen dat ik er voor ze ben, zodra ze mij zelf bellen, mailen of aanspreken. Want jij weet, dat je dierbare niet gaat bellen. Dat is juist jouw grootste onmachtige gevoel.

Mijn hart gaat evenzeer uit naar jou. Deze moeilijke periode van jouw lief, raakt jou zo intens! Maar het vraagt nu ook iets van jou. Het vraagt van jou om, vanuit liefde, ruimte te geven aan je dierbare. Het vraagt van jou om zelf weer op kracht te komen. En zelfs: te laten zien wat het leven volgens jou waard is en de dingen te blijven doen die goed zijn voor jou. Dit kan voelen als ‘in de steek laten’. Het kan je schuldgevoelens geven of angstig maken. Het is balanceren tussen er zijn voor de ander, jezelf mooie ervaringen blijven geven, en ruimte geven aan de ander voor zijn of haar eigen weg.

Ik probeer aan de hand van een aantal quotes uit een gedicht van Nelson Mandela, jou inzicht te geven hoe je ruimte kunt geven aan het proces van je lief en toch dichtbij kunt zijn.

{ Voordat je start met lezen, maak je even contact met jouw eigen gevoel. }

En lees deze zinnen nu door. Ze zijn gericht aan jou. Ik schrijf nu vanuit de “ik” vorm zodat je kunt voelen hoe het voor jou is als je dit zou denken, of hardop uitspreken. 

To let go doesn’t mean to stop caring: it means I can’t do it for someone else.
Loslaten, betekent niet dat ik niet om jou geef. Ik geef je de ruimte om je eigen proces te doorlopen, in jouw eigen tempo, op jouw eigen manier. Ik geef je mijn liefde en nabijheid, zodat je bij mij steun kunt vinden om zelf uit het donker te komen.

To let go is not to cut myself off; it is the realization that I can’t control another.
To let go is not to enable, but to allow learning from natural consequences.
To let go is to admit powerlessness, 
which means the outcome is not in my hands.
Loslaten is niet mijn gevoel uitschakelen uit onmacht. Ik voel mijn eigen onmacht, mijn wens en wil om jou te helpen, jou te laten inzien hoeveel mogelijkheden er zijn. Maar ik besef ook dat ik geen controle heb over jouw keuzes. Ik vind dat je, als een gelijkwaardige, zelf de ruimte mag pakken om je leven te leven. Jij loopt je eigen weg op jouw manier. Ik zal jouw weg respecteren en vertrouwen op de veerkracht die in jou schuilt.

To let go is not to try to change or blame another; I can only change myself.
To let go is not to judge, but to allow another to be a human being.
Loslaten betekent niet dat ik jou probeer te veranderen of je veroordeel. Ook jouw angst, het vastzitten en je verdriet, zelfs jouw passiviteit zijn volkomen menselijk. Ik verwijt jou niets en ik probeer jou niet te veranderen. Ik besef namelijk ook, dat ik zelf leer en groei, door deze ervaring. Ook ik kan sterker worden door moeilijke periodes.

To let go is not to care for, but to care about.
Ik sta niet boven je; ik sta naast en achter je. Ik ga je niet verzorgen, maar heb je lief.

To let go is not to be protective; it is to permit another to face reality.
Loslaten betekent; niet te beschermend zijn. Ik geef je de kans om zelf te ontdekken, te ondervinden, te doorvoelen. En, ik probeer om de beren op de weg niet voor je weg te halen. Want dan ontneem ik je de kans om te ontdekken, te ondervinden, te doorvoelen.

To let go is to fear less and love more.
Wees niet bang, vertrouw. Deze laatste uitspraak gaat niet alleen over de ander. Maar ook over jou. Soms komt jouw daadkrachtige handelen ook voort uit je angst. Omdat je bang bent dat de ander het niet aankan. Omdat je bang bent de ander kwijt te raken. Of omdat je bang bent dat het nooit meer vooruit gaat, dat het niet meer goedkomt. In plaats van jouw eigen angsten onder ogen komen, gaat je focus volledig naar je lief.

Lees alle zinnen nog eens. Nu vanuit het perspectief van je dierbare.
Want hij of zij ziet en voelt misschien ook dat JIJ het moeilijk hebt. En dat is normaal, menselijk en ook jij mag erop vertrouwen dat je nieuwe wegen vindt om hiermee om te gaan.

Kortom, jouw lief is welkom in mijn praktijk als hij / zij dat zelf wil. En jij zelf bent natuurlijk ook welkom.

Carla van Loon, integratief therapeut

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply